הוכתרו הזוכים בתחרות שמן הזית "ראשון המסיק" 2016

סלמורחו salmorejo מרק עגבניות קר
ינואר 28, 2016
תחרות Familyolive
פברואר 8, 2016

הוכתרו הזוכים בתחרות שמן הזית "ראשון המסיק" 2016

עם סיום עונת המסיק שהתאפיינה בשמנים טריים ומצויינים, קיים ענף הזית את כנס "ראשון המסיק" המסורתי, המוקדש כולו לתרבות שמן הזית, ברמת הנדיב. בכנס הוכרזו שמני הזית המצטיינים, זוכי פרס "ראשון המסיק" לשנת 2016. הזוכים במדליות הזהב הם היצרנים הבאים: שטיינמץ, משק הילמן ומסיק.

ענף הזית במועצת הצמחים ערך ביום חמישי 21.1.16  את כנס ראשון המסיק, ברמת הנדיב בזיכרון יעקב. השתתפו בכנס יצרני שמן זית מרחבי ישראל אשר הציגו את שמן "ראשון המסיק" – השמן הראשון המופק ומשווק בעונה, המוכר בזכות טריותו וטעמו הדומיננטי, והשתתפו בהרצאות מקצועיות מפי מיטב המומחים המקומיים בתחום הזית.

הכנס, שבשיאו הוכתרו הזוכים בתחרות "ראשון המסיק", נערך בשיתוף עם הפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית, רמת הנדיב וארגון השמן העולמי. במהלך הכנס הוצגו שמני הזית של המגדלים והמשווקים השונים, וטעימות ניסיון הוצעו לצד כיבוד קל המבוסס על שמן זית. בעולם כולו נעשה מאמץ לבדל את השמנים המקומיים והאיכותיים ביותר, בדומה למצב הקיים בישראל, באמצעות "תו האיכות" של ענף הזית.
השמנים הישראלים הצטיינו בטעמים מגוונים ועזים והם מהטובים בעולם.
לתחרות השנה ניגשו 39 שמנים, אשר עברו בדיקות מעבדה כימיות לבדיקת איכותם ותקינותם של השמנים. השמנים שעברו את בדיקות המעבדה, הגיעו לפאנל של טועמי שמן זית מומחים, אשר בחנו ודירגו כל אחד מהשמנים לפי פרמטרים מקצועיים של ריח, צבע וטעם.

השמנים בתחרות חולקו ל-3 קטגוריות: היקף שיווק קטן: יצרן המייצר עד 5 טון שמן, היקף שיווק בינוני: יצרן המשווק בין 5 טון שמן זית ועד 25 טון, היקף שיווק גדול: יצרן המייצר למעלה מ 25 טון שמן זית.

מצ"ב פירוט השמנים הזוכים, בקטגוריות השונות:

 היקף שיווק קטן
(עד 5 טון שמן זית)
היקף שיווק בינוני
(5- 25 טון שמן זית)
היקף שיווק גדול
(מעל 25 טון)
מקום ראשוןשטיימנץ משק הילמן מסיק
מקום שני*סינדיאנת הגליל
*משק חר"ג
כרמי גולןדרך הזית
מקום שלישיטרסהפתורה*תבליני פרג
*חלוצה

*ציון זהה

מנהל ענף הזית, ד"ר עדי נעלי, ציין בעת הענקת הפרסים כי "עץ הזית אוקלם כאן, יצא למסע מסביב לים התיכון והיום חוזר אלינו עם מגוון זנים ממספר ארצות. מן הכנס למדנו כי ההשבחה ותהליכי המחקר המתקדמים שהוביל פרופ' לביא וצוותו הקדימו את המחקר בשאר מדינות העולם והעניקו לישראל יתרון ומוניטין בינ"ל. פיתוחים אלה אפשרו גם הרחבת גידול ונטיעת עצי זית בממשק אינטנסיבי ובאזורים חדשים כמו עמק בית שאן, בנגב המערבי ובהר הנגב, תוך קבלת שמן זית מהמשובחים שיש. איכותו של שמן הזית גרמה לניסיונות רבים לזייפו ולכן עולה החשיבות של ההקפדה על רכישת שמן זית ישראלי טרי ממקור אמין, והטוב ביותר שמן הנושא את תו האיכות של ענף הזית במועצת הצמחים.