השתתפות במסיק 2016
אוקטובר 12, 2013
פסטיבל ימי ענף הזית בגליל
אוקטובר 27, 2013

סגולות שמן זית

מה הן סגולותיו של שמן זית? איך נדע שהשמן שקנינו הוא באמת בריא? מירב מור-אופיר תזונאית קלינית ויועצת מדעית לענף הזית במועצת הצמחים עונה לשאלותיו של פרופ' רפי קרסו בתוכניתו חיים בריא.

סגולות שמן זית:

 

תקציר השיחה: סגולות שמן זית:

מה ההבדל בין שמן זית לשמנים צימחים אחרים כמו שמן קנולה, שמן סויה ועוד?

לשמן זית יש שני מאפיינים או יתרונות בולטים בהשוואה לשמנים אחרים. ראשית שמן זית הוא השמן היחיד שאותו אנחנו יכולים לצרוך כשמן נפוץ מכבישה קרה. כבישה קרה הוא תהליך של דחיסה והידוק בלחץ בטמפרטורה של עד 35 מעולות, בתהליך זה לא מעורבים כימיקאלים ואין כאן תהליך של זיכוך. מכיוון שהכבישה הקרה נעשית עם הגלעינים של הזית ומכיוון שהתהליך אינו אגרסיבי, אנחנו מקבלים באופן יחסי הרבה חומרים פעילים, שטובם לבריאותינו, שמיוצרים בפרי ומגיעים לשמן עצמו.

שנית, בשמן זית יש ריכוז גבוה של חומצה אוליאית שהיא חומצה חד בילתי רוויה, שנתונה פחות לתהליך החימצון. חומצה זו שומרת על איכותו של שמן הזית גם בתהליך החימום או הטיגון ושומרת ששמן זית לא יעבור תהליך חימצון, כמו שמנים אחרים.

נעשו מחקרים רבים שקושרים את התזונה הים תיכונית, שעשירה בשמן זית לעמידות או מניעת מגוון מחלות, איזה מחלות למשל?

ראשית, ישנם אין ספור מחקים שמראים כי שמן זית המכיל כמות גדולה של פוליפנולים מסייע בהפחתת לחץ דם.

כמו כן נעשו מספר מחקרים שמראים כי אנשים שצורכים תזונה ים תיכונית עשירה בשמן זית שיעור הסרטן באוכלוסיה זו נמוך יותר, כמו למשל בספרד, יוון ואיטליה.

בנוסף, מחקרים שנעשו בעולם שדגמו אוכלוסיות שצורכות דיאטה דלת שומן מול אוכלוסיות שצורכות דיאטה ים תיכונית הראו שאוכלוסיות שצורכות שמן זית בתזונה שלהם פיתחו פחות מחלות לב.

מחקרים נוספים מראים כי חומצות שומן רוויות  מפחיתות את הרגישות לאינסולין ואילו חומצות שומן חד בלתי רוויות מגבירות רגישות לאינסולין. ממצאים אלו יכולים לסייע במניעת סכרת ובעיות סוכר באוכלוסיות מטרה.