תו איכות של שמן זית- תרגום לרוסית
יוני 21, 2016
סטנדרטים לשמן זית מיובא- תמונת מצב עולמית
ספטמבר 27, 2016

סינדרום השמן הרעיל

בשנת 1981 משווק ספרדי היה מעניין להיכנס לשוק שמן הזית ול'הרוויח בקלות'. הוא קנה שמן קנולה שאינו מיועד למאכל אדם, הוסיף לו כלורופיל ומכר אותו כשמן זיתכתית מעולה. הוא אומנם עשה זאת בתום לב ולא התכוון לגרום נזק, אלא רק לזייף שמן זית כמו שמקובל במקומות רבים.

הבעיה היא ששמן קנולה שאינו מיועד למאכל הינו שמן רעילמאוד לבני אדם מכיוון שקנולה מכילה רמה גבוהה מאוד של חומצה ארוסית (ERUCIC ACID).

תוצאות מעשיו היו עגומות; למעלה מ- 1000 בני אדם מתו מוות איום שכלל דימום קשה בריאות ומוות איטי ומייסר. לראשויות הספרדיות לקח חודש עד שעלו על מקור הזיהום וקישרו בין המקרים השונים ברחבי המדינה זאת מכיוון שהשמן נמכר בתפוצה ארצית.

הרעלה זו נחשבת עד היום להרעלת המזון הקשה ביותר שידעה האנושות במאה ה- 20. 

השמן כמובן לא עמד באף תקן, ומעולם לא נדבק על ידי אף גורם מוסמך לכך. אפילו בדיקת טעם פשוטה היתה מגלה מיידית שמדובר בשמן שאינו ראוי למאכל וכי לא מדובר בשמן זית וכמובן היתה מדליקה נורה אדומה.

זה לא קרה ואנשים שילמו בחייהם. זהו מקרה קיצוני, אך לא מן הנמנע שיקרה שוב, בהיעדר בקרה מסודרת.

מצורפים מסמכים של האיחוד האירופי לגבי הלקחים של ה"הרעלה הספרדית" או "סינדרום השמן הרעיל" לחצו כאן.