מתכונים עם שמן זית
הנחיות להדברת זבוב הזית
יוני 15, 2014
חדשות מהעולם: שמן זית בתזונה למניעת מחלות קרדיווסקולריות
יולי 15, 2014

קורס טועמי שמן זית

זו השנה השנייה שמתקיים בישראל קורס טועמי שמן זית בחסות אקדמית. הקורס מתקיים בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית – קמפוס רחובות, בשיתוף ענף הזית במועצת הצמחים.

ד"ר עדי נעלי על המאבק בשמן זית מזוייף

"ההערכות, שמתבססות גם על פרסומים בארה"ב ובגרמניה (לפיהם מעל ל-60% מהסחר בשמן הזית – מזויף), קובעות כי בישראל מעל ל- 20% משמן הזית הנסחר בדרגה הגבוהה של כתית מעולה – אינו כזה… מרבית הזיופים הם בשמנים המיובאים לארץ. כאשר מתרגמים את האחוזים לכמויות, מדובר באלפי טונות של שמן מזויף שחלקו אף מזיק לבריאות. שוק הזיופים מגלגל לפחות מאות מיליוני ש"ח – בישראל בלבד", אומר ד"ר עדי נעלי, מנהל ענף הזית במועצת הצמחים. "ענף הזית, יחד עם שירות המזון, משרד החקלאות והפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה, משקיעים לאחרונה מאמצים ניכרים להגברת המודעות לחשיבות הצריכה של שמן איכותי והמאבק בתופעת הזיופים וקורס זה הם חלק ממאבק חשוב זה", אמר.
הקורס, שהחל ביום שני (17.5.2014), אורגן בידי המדור ללימודי חוץ בפקולטה לחקלאות וענף הזית במועצת הצמחים והוא יארך 5 ימים. בין המרצים יהיו אלדו מנציני מאיטליה, מומחה בינלאומי לטעימות שמן זית מטעם ארגון הזית העולמי. הארגון, האחראי על החקיקה העולמית בתחום שמן הזית (אותה אימצה גם ישראל), פרס חסותו על הקורס. בוגרי הקורס המיוחד יעברו גם מבחן בינלאומי שיסמיך אותם כטועמים של שמן זית.

ד"ר זהר כרם על חשיבות הקורס

"חשיבות הקורס היא בהקמת צוותים ישראליים רשמיים המוסמכים לטעום שמן זית (טעימה רשמית תמיד מתבצעת בצוות) ולקבוע אם הוא מזויף או איכותי – וקביעתם תהיה קבילה בבית משפט", מסביר ד"ר זהר כרם, העומד בראש המעבדה הגדולה לחקר שמן הזית ותכונותיו במכון לביוכימיה של הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית – קמפוס רחובות. "שמן זית הוא המוצר היחידי שהוכחת מקוריותו ודרגת האיכות שלו כוללת מבחן טעימה. תוצאות מבחן הטעימה מוגדרות בתקנים בין לאומיים והן קבילות בבתי משפט בעולם. טעימה מסוג זה אינה קיימת ביין, למשל. תפקיד חשוב לא פחות הוא דירוג שמני הזית לפי טעמיהם וניחוחותיהם. הקשרים בין הטעמים השונים לתכולת החומרים התורמים לבריאות בשמן הזית נחקרים במעבדה שלנו, כמו גם השפעת תנאי האחסון, האריזה והזן – על תכולתם", הוסיף ד"ר כרם.