שמוליק לוין ז״ל- איש יקר ומגדל מצטיין שמסק עד יומו האחרון
שמואליק לוין ז״ל, איש יקר, מוותיקי הענף, מגדל מצטיין של ענף הזית שמסק עד יומו האחרון, עטוף באהבת משפחתו. משתפים לזכרו קישור לסרטון קצר מ-2017.
זן ישראלי אשר פותח על ידי שמעון לביא ז”ל מהמכון הוולקני, על סמך זנים שמצא בקדש ברנע בסיני (ומכאן שמו). זן דו תכליתי (משמש גם להפקת שמן וגם למאכל) בטעם פירותי, ארומטי ובעל מרירות קלה. פירותיו גדולים יחסית וארוכים עם פיטם בולט בקצה הפרי. למרות היותו דו תכליתי, הוא כמעט ואינו משמש לכבישה, אלא בעיקר להפקת שמן שנחשב לעמיד מאוד באיחסון.
סורי הוא הזן המוביל בגידולי בעל בישראל ומקורו מגיע מהעיר צור שבלבנון.
טעמו של הסורי פירותי, חריף ויש בו מרירות קלה.
פירותיו בינוניים בגודלם ומשמשים לכבושים בשיטות שונות או להפקת שמן יציב ועשיר בנוגדי חימצון השומר על הארומה שלו לאורך זמן רב יחסית.
זן ישראלי חדש אשר פותח על ידי המכון הוולקני.
צאצא של הזן השמלאלי מתוניסיה.
פירותיו קטנים ויבוליו בינוניים והוא מיועד להפקת שמן בלבד שאיכותו נחשבת לגבוהה.
זן נפוץ באזור יהודה ושומרון, פירותי של הנבאלי מוחסן בינוניים עד גדולים וקליפתם עבה. משמש לכבושים ובעיקר לזית מגולען והשמן המופק ממנו הוא בעל ארומה ייחודית אשר טעמו עדין יחסית עם מידת חריפות ומרירות נעימה ומרקם חמאתי מיוחד.
מקורו של הארבקינה בקטלוניה שבצפון מזרח ספרד, והוא ניתן לגידול בכל רחבי הארץ. פירותיו קטנים, כדוריים וסימטריים, ונמסקים בחודש נובמבר. השמן שמופק מהארבקינה ארומטי מאוד ומתאפיין בטעם עדין ופירותי (לעיתים קרובות בטעמים של תפוח, שקד וארטישוק), שמופק מפרי בהבשלה חלקית.
מקורו של המנזנילו בספרד (נפוץ במיוחד בסביליה) והוא מיועד בעיקר למאכל. נחשב לזן המוביל בעולם בכבישה תעשייתית של זיתים ירוקים. פירותיו עגולים והשמן המופק ממנו מתקתק בעל איכויות טעם וריח ייחודיות. הפרי נמסק מוקדם יחסית (במהלך חודש ספטמבר), כאשר הפירות עדיין בוסר וצבעם ירוק.
מקורו של הפרנטויו בטוסקנה שבצפון באיטליה.
פירותיו בינוניים בצורת ביצה והשמן המופק ממנו עשיר ואיכותי מאוד, בעל ארומה פירותית עשבונית ורמת חריפות גבוהה (כאשר נמסק פרי ירוק).
פרנטויו רגיש לתנאי אקלים חמים ולכן באזורים אלו אין יבול.
מקורו של הלצ’יאנו בטוסקנה שבצפון איטליה והוא מיועד לייצור שמן בלבד. פירותיו גדולים, אליפטים ולא סימטריים. לשמן המופק ממנו יש ארומה “פרחונית” עדינה מאוד וטעם פירותי של אגוזים ועגבניות ירוקות. יש לו איכויות גבוהות של טעם וריח ואחוז גבוה של ויטמין E. יחד עם זאת, אפשר גם לכבוש אותו בעודו מבשיל ומשחיר (הזיתים מסוג זה מבשילים מוקדם יחסית והם מתחילים להשחיר כבר באוגוסט).
מקורו של הקורנייקי בכרתים שביוון. זן מוביל למטעי הבוצרת בישראל, המיועד להפקת שמן זית בלבד ואינו מתאים כגידול לזיתים למאכל.
פירותיו קטנים דמויי ביצה וטעמו של השמן המופק ממנו הוא פירותי בעל ארומה עשבונית ירוקה, ריח של דשא קצוץ ועלים ירוקים, מרקם שמנוני ורמת חריפות ומרירות בינונית. איכות השמן גבוהה עם אחוז חומצה אלואית גבוה מאוד. הוא נקטף לקראת סוף עונת המסיק.
מקורו של הקורטינה בפוליה-בארי שבדרום איטליה. זן דו תכליתי שפירותיו גדולים, מאורכים, דמויי ביצה ואסימטרים. לשמן שמופק ממנו יש ארומה עשבונית דומיננטית, המזכירה פלפל ירוק, טעם פירותי חזק ורמת מרירות וחריפות גבוהה.
לכן הוא משמש לבלנד עם זנים עדינים יותר. שמן יציב מאוד, מכיל אחוז גבוה מאוד של נוגדי חמצון ואחוז גבוה של חומצה אולאית.
הקורטינה מבשיל באמצע העונה (אוקטובר-נובמבר.בהבשלה מתקדמת הפרי נושר מהעץ)
מקורו של הפיקואל מאנדלוסיה שבדרום ספרד והוא זכה לשמו הודות לצורתו הייחודית שמזכירה כיפה של הר (Pico=הר). פירותיו בינוניים בגודלם מאורכים במקצת, מעוגלים וסימטרים. השמן המופק ממנו בעל רמת חריפות ומרירות בינונית וארומות הדרים ופירות יער. פיקואל מתאים לגידול בכל רחבי הארץ, אך הוא גדל בהצלחה בעיקר בגליל העליון, בנגב ובערבה. השמן המופק ממנו נחשב לאיכותי במיוחד בשל כמות גבוהה של נוגדי חמצון ואחוז גבוה של חומצה אלואית, אך הוא גם טוב לכבישה בעודו ירוק ושחור.
מקורו של הפישולין בפרובנס שבדרום צרפת, והוא נמנה על הזנים הדו תכליתיים, כלומר משמש גם להפקת שמן וגם למאכל.
פירותיו מאורכים והוא נמסק בעודו ירוק לזיתי מאכל, וכשהוא שחור הוא נמסק לשמן.
לשמן המופק ממנו טעם פירותי, ארומה של עשבי תיבול ורמת המרירות והחריפות שלו בינונית-גבוהה. הוא נחשב לשמן איכותי ועשיר מאוד בנוגדי חמצון.
מקורו של הסנטה קתרינה בטוסקנה שבאיטליה, זית שמיועד בעיקר למאכל, פירותיו גדולים, אליפסים ולא סימטריים.
השמן המופק ממנו מתקתק, הוא מבשיל מוקדם ונמסק ירוק לכבושים.
מקורו של הקלמטה מהעיר קלמטה שבחצי האי פלופונסוס שבדרום יוון. פירותיו גדולים בעלי צורה אסימטרית, מוארכת וייחודית.קלמטה הוא זן דו תכליתי שמתאים מאוד לכבישה בעודו שחור, על פי השיטה היוונית, תפוקת השמן שלו היא בינונית אך באיכות טובה. הקלמטה עמיד לקור ורגיש למזג אוויר חם.
מקורו של האמפלטרה בחבל אראגון שבספרד.
השמן המופק ממנו הוא בעל חריפות ומרירות נמוכה, ארומה של פירותיות עדינה עם רמז לטעם של שקדים. תכולת שמן גבוהה ואיכותית.
שמואליק לוין ז״ל, איש יקר, מוותיקי הענף, מגדל מצטיין של ענף הזית שמסק עד יומו האחרון, עטוף באהבת משפחתו. משתפים לזכרו קישור לסרטון קצר מ-2017.
תמליל דיון בכנסת בנושא חיזוק ענף הזיתים וענף שמן הזית בישראל.
מה שחשוב זה ללכת על עגבניות מלאות בטעם. שיהיה בהן מהמתוק והחמוץ. עגבניות שיתנו מענה לעזות הטעם של הראשון המסיק שכמו שאר נותני הטעם במתכון הזה, גם הוא לא עובר בישול . הכמות יפה לחמישה סועדים. ומתבשלים בחום שלהן.
ענף הזית אמון על שמירת איכות שמן הזית בישראל,עידוד הפקת שמן זית איכותי והעלאת המודעות הציבורית לצריכת שמן זית איכותי בעל תו איכות של ענף הזית
כתובתנו: חוות חנניה ת.ד.102,
קיבוץ פרוד 2011000
טלפון: 04-6989497 , 04-6990007
דואר אלקטרוני: adiplants@gmail.com