חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שערוריית שמן הזית או שערוריית הסרטון?

תגובתו של ד"ר זהר כרם על סירטון הוידאו שבו נטען כי שמן זית אינו בריא.

מאת: דר’ זהר כרם
צפיתי בסרטון, ולא החזקתי מעמד. היות וכל הזמן מגיעות אלי שאלות, צפיתי שוב מתחילתו ועד סופו. אכן “תמונות קשות”. אני מציע להפריד בדיון הזה בין התחום האמונה – ברור לי שלעיתים ניתן לסחוף אנשים להאמין; לבין התחום הלוגי – אני מעדיף לסמוך על המדע כשיש לנו כלים לבחון ולחקור.

הפרסומים על תרומתו של שמן הזית לבריאות הצרכן, כאשר אכן משתמשים בו, נפוצים בכל הירחונים המדעיים.
ראה, לדוגמה אוסף קטן מפרסומים בחודשים האחרונים בירחונים מהמכובדים ביותר:
1)

Pediatrics International 2013, Aug;55(4):e93-5
Olive oil enema in a pre-term infant with milk curd syndrome
Watanabe T, et al, Division of Surgery, National Center for Child Health and Development, Tokyo, Japan.

מתוך תקציר המאמר:

Milk curd syndrome was first reported in the 1960s… and has again attracted neonatologists’ attention… Olive oil enema, which softens hard stools and induces smooth movement of these stools, may be an effective and safe first-line treatment in pre-term infants with milk curd syndrome.

2)

American Journal of Clinical  Nutrition 2013 Jul 31
In vivo transcriptomic profile after a Mediterranean diet in high-cardiovascular risk patients: a randomized controlled trial

מתוך תקציר המאמר:

CONCLUSION
One of the mechanisms by which  traditional Mediterranean diet (TMD) , particularly if supplemented with virgin olive oil, can exert health benefits is through changes in the transcriptomic response of genes related to cardiovascular risk. This trial was registered at the London-based Current Controlled Trials register as ISRCTN35739639.

אני ממליץ לכל מי שמתענין לעקוב ברשת אחרי פרסומים מהמחקרים הנרחבים ביותר שנערכו בדבר ההשפעות של הדיאטה הים תיכונית, ובדגש על צריכת שמן זית, תחת השם PREDIMED. הרשת מלאה בפרסומים פופולריים יותר ומדעיים יותר – וכולם מבוססים על מחקרים ועל הסקת מסקנות מתוצאות ניסויים מבוקרים (כלומר בהם יש קבוצת ביקורת).
3)

European Reviews for Medical and Pharmacological Sciences. 2013 Aug;17(15):2085-90.
Effect of an extra-virgin olive oil enriched with probiotics or antioxidants on functional dyspepsia: a pilot study.
Ianiro G, et al.,
Department of Internal Medicine and Gastroenterology, School of Medicine, Catholic University of the Sacred Heart, Rome, Italy.

מתוך תקציר המאמר:

CONCLUSIONS
A significant improvement of dyspeptic symptoms was observed in subjects receiving the antioxidant or probiotic enriched oil diet, with a greater effect observed for the latter. Larger studies are now needed to confirm these data.

וכן הלאה. כל הזמן מתפרסמים מאמרים חדשים, מבוססים מדעית. אלו מביננו שיש להם גישה לספריות הבין לאומיות יכולים להוריד ולקרוא את המאמרים השלמים. בכל מקרה – המאמרים כולם מדגימים דרכים בהן משפיע שמן הזית לטובה על הצרכן.
חובה להזכיר, מעבר להמלצה לגוון את המקורות התזונתיים, בכל מצב וזמן יש להקפיד על צריכת הקלוריות – זו המשימה הכי חשובה של כל מי שרוצה להקפיד על הרגלי תזונה נכונים!

ולגבי הסרטון הויראלי, אני מופתע מהיכולת, מהאמצעים התקשורתיים ומהמוכנות של אנשים לומר דברים מוטעים ומטעים, ולא להסתיר את שמותיהם ופניהם. ברור שיש נטיה להאמין לדברים הנאמרים באנגלית, על ידי אנשים שנראים מכובדים ומשלבים במלל המרמה שלהם מילים שנותנות נופך של סמכותיות יתרה.
אני מופתע גם מהבחירה בשמן זית, מוצר שהייתי שמח לו מקומו במטבח היה מתקרב למקומו בתקשורת. הרי חלקו בשמנים הצמחיים כה זניח, ולאלו שאינם זוכרים מיהם השמנים הצמחיים הנפוצים: סויה, תירס, חמניות, ליפתית (קנולה) ועוד רבים. שמן הזית אינו מהווה פרומיל מהמסחר בנ”ל, ובכל זאת מטריד מספיק כנראה.

באופן אישי, איני מתמחה בתשובות לסילופים. לתפיסת העולם שלי: מתעלמים וממשיכים בעבודה האמיתית. כאמור, הפרסומים המדעיים מוצפים בתוצאות חיוביות על תרומתו של שמן הזית ועל היותו המרכיב החשוב בדיאטה הים תיכונית, ובכלל על ההמלצה לצרוך שמנים צמחיים – בשונה ממוצרי חלב ובשר (מהחי!!!) שמנים.
דרך חיים נכונה משתמשת בהחלט בתכנון דיאטטי מבוקר, שכולל שמירה וצריכה של לפחות שליש מהקלוריות היומיות משמן צמחי, ועדיף שמן זית על אחרים. אנחנו מדברים על לחיות בריא ולהישאר בריא.
ראוי להוסיף כמובן ששמן זית אינו יכול להחליף תרופה, וכאשר למשל המצב הפיסיולוגי כבר בתחום המכונה  obese, חובה להיבדק ולהתייעץ באנשי המקצוע, ומומלץ לשלב דיאטה נכונה ותרופות.

בברכה,

זהר

Zohar Kerem, Ph.D.
Food Chemistry
Institute of Biochemistry, Food Science and Nutrition
Robert H. Smith Faculty of Agriculture, Food and Environment
The Hebrew University of Jerusalem
P.O.B. 12, Rehovot 76100
ISRAEL
Tel: 972-8-9489278;
972-8-9489970
Fax: 972-8-9476189
E-mail: zohar.kerem@mail.huji.ac.il