חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סטנדרטים לשמן זית מיובא- תמונת מצב עולמית

סטנדרטים לשמן זית מיובא- חקר מקרה; כיצד בודקים שמן זית בעולם

במאמר זה מתואר כיצד מתמודדים בעולם עם בעיית איכות שמני הזית המיובאים:

בדיקות מצביעות על כך ששמן זית כתית מעולה מיובא לעיתים קרובות אינו עומד בסטנדרטים בינלאומיים ובסטנדרטים של ה-USDA – UC Davis Olive Center,

יולי 2010
תמצית המאמר:
המעבדה הכימית UC Davis Olive Oil שיתפה פעולה עם המעבדה האוסטרלית לחקר שמנים על מנת להעריך את האיכות של שמן הזית כתית מעולה שנמכר על מדפים בקמעונות בקליפורניה. שתי המעבדות העריכו את השמנים בהתבסס על סטנדרטים ושיטות בדיקה שנקבעו על ידי מועצת הזית הבינלאומית (IOC) ומחלקת החקלאות של ארצות הברית (USDA), וכן מספר סטנדרטים ושיטות בדיקה חדשות יותר שאומצו בגרמניה ובאוסטרליה. הבדיקות האחרונות אומצו על מנת לסייע בגילוי מהילה של שמני זית כתית מעולה בשמני זית מזוככים.
בבדיקות המעבדה נמצא שדגימות של שמן זית מיובא שנשא תווית של “כתית מעולה” ושנמכר בחנויות קמעונאיות בקליפורניה  לעיתים קרובות לא עמד בסטנדרטים בינלאומיים ואמריקנים. בדיקות חודשיות הראו שדגימות אלו כשלו במספר פראמטרים בינהם טעם; חלק מהדגימות העלו טעם של שמן מקולקל, עובש וריח מעופש. תוצאות חודשיות שליליות אושרו על ידי נתונים כימיים ב-86 אחוזים מהמקרים. הבדיקות הכימיות הצביעו על כך שהדגימות נכשלו בעמידה בסטנדרטים של כתית מעולה מכמה מסיבות;

חלקן הראו מצב מתקדם של חמצון כנראה כתוצאה של חשיפה לטמפרטורות גבוהות, אור ו/או התיישנות;
בחלקן נתגלו שרידים שהעידו על מהילה עם שמן מזוכך ויותר זול;
בחלקן היה שמן באיכות ירודה עשוי מזיתים פגומים ובשלים מדי, פגמים בעיבוד ו/או אחסון שמן לא תקין.

בדיקות המעבדה הצביעו על כך שתשע מתוך עשר דגימות מקליפורניה היו שמני זית כתית מעולה אוטנטיים, ודגימה אחת נכשלה בבדיקה של ה-IOC/USDA לכתית מעולה.
בדיקות המעבדה הצביעו על כך שהסטנדרטים הכימיים של ה-IOC ו-USDA לעיתים קרובות אינם מזהים שמני זית שלא עומדים בסטנדרטים לכתית מעולה.

הסטנדרטים של ה-IOC/USDA יהיו יותר יעילים בהערכה ובאכיפה של איכות שמן זית על ידי הכללת הסטנדרטים 1,2-דיגליצריד (DAGs) ופירופיאופיטין (PPP) הגרמניים/אוסטרליים. DAGs ברמה גבוהה מצביע על כך שהדגימות חומצנו, שהן באיכות ירודה ו/או שהן נמהלו עם שמנים מזוככים ויותר זולים, בעוד ש-PPP ברמה גבוהה מצביע על כך שהדגימות חומצנו ו/או נמהלו עם שמנים מזוככים ויותר זולים.

ממצאים ספציפיים של הבדיקות שלנו כוללים (ראה טבלה 3 לסיכום התוצאות):
69 אחוזים מתוך הדגימות של שמן זית מיובא ו-10 אחוזים מתוך הדגימות של שמן זית מקליפורניה שנשאו תווית של כתית מעולה לא עמדו בסטנדרטים החושיים (אורגנולפטיקה) של ה-IOC/USDA לשמן זית כתית מעולה.

הבדיקות האוסטרליות מצאו שכל אחת מהדגימות הללו קיבלה ניקוד חציוני של עד 3.5 פגמים חושיים כגון רקוב, מעופש ועבש וסווגו ברמה הנמוכה יותר של “כתית”. פגמים חושיים הם אינדיקטורים לכך שהדגימות מחומצנות, באיכות ירודה ו/או מהולות עם שמנים מזוככים ויותר זולים.
31 אחוזים מהדגימות המיובאות שנכשלו בסטנדרטים החושיים נכשלו גם בסטנדרטים של ה-IOC/USDA לספיגת UV של מוצרי חימצון (K232 ו-K268), דבר המעיד על כך שדגימות אלה חומצנו ו/או היו באיכות ירודה.
83 אחוזים מהדגימות המיובאות שנכשלו בסטנדרטים החושיים של ה-IOC/USDA נכשלו גם בסטנדרטים הגרמניים/אוסטרליים של DAGs. שתי דגימות מיובאות נוספות שעמדו בסטנדרטים החושיים של ה-IOC/USDA לכתית מעולה נכשלו בסטנדרטים של DAGs.

למאמר המלא לחצו כאן