חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שמן זית כלבוטק

תחקיר שמן הזית בתכנית כלבוטק חושף חברות המשווקות שמן זית שאינו עומד בתו התקן של ענף הזית ואינו ראוי למאכל אדם.

תחקיר שמן הזית בתכנית כלבוטק חושף חברות שמוכרות שמן זית שאינו ראוי למאכל אדם.

לחץ כאן לרשימת בעלי תו איכות שמן הזית של ענף זית.

לחץ כאן כדי להכיר את בעלי תו האיכות שמן הזית של ענף הזית.

תחקיר בנושא – שמן זית כלבוטק
אחד השמנים הפופולאריים ביותר במטבח הישראלי הוא שמן זית. לעומת שמני מאכל אחרים, כגון שמן סויה או שמן חמניות, הרי שכאן מדובר במוצר בעל סגולות בריאותיות ממדרגה ראשונה. לבד מיכולתו של השמן לאזן בעיות של לחץ דם ואף לסייע במניעת מחלת הסרטן ובעיות בריאות אחרות, הרי שגם מבחינה הטעם והריח, לשמן זית אין תחליף.
אבל אליה וקוץ בה. תחקיר מקיף שבוצע בתוכנית הטלוויזיה כלבוטק גילה שלא כל שמן שנמכר לציבור תחת הקטגוריה של שמן זית, הוא באמת כזה. במקרה הטוב, מדובר בשמן ברמה ירודה, כתוצאה מערבוב עם שמני מאכל אחרים. במקרה הרע, מדובר בשמן שכלל איננו ראוי למאכל אדם, והוא מכיל מרכיבים שמסכנים את הבריאות.

קטגוריות איכות שונות
שמן זית מגיע ברמות איכות שונות. רמות האיכות יכולות להשפיע על הטעם והריח, על המחיר, אבל חשוב מכך – גם על הבריאות. ניתן לחלק את שמן הזית לשלוש קטגוריות עיקריות – שמן זית כתית, שמן זית מזוכך ושמן זית מסוג גפת.
•    שמן זית כתית – סוג זה של שמן, שמגיע ברמות שונות (כתית וכתית מעולה), מוצע לציבור כמוצר טבעי, אשר איננו עובר תהליכי עיבוד כימיים. שמן כזה, כאשר הוא מגיע מיצרן אמין ואיכותי, אינו נמהל בשמנים ברמה נמוכה. השמירה של היצרנים על סגולותיו הטבעיות והבריאותיות של השמן מתבססת על תהליכים של כבישה קרה ואיטית. חשוב להדגיש שההבדל שבין שמן כתית מעולה לבין שמן זית כתית רגיל, טמון ברמת החומציות. שמן כתית מעולה ניכר בטעם עדין יותר, ומחירו יקר יותר.
•    שמן זית מזוכך – זהו שמן באיכות נמוכה, אשר עבר טיפול בזיכוך, אשר מקנה לו את שמו. אסור לטעות בשם – אין מדובר בשמן זית איכותי, זך וטהור, כי אם בשמן נחות שהוכנסו לתוכו תוספות שונות שנועדו להקנות לו מראה טוב יותר, וכן ריח וטעם נעימים יותר.
•    שמן זית גפת – צריכה של שמן זית כזה אסורה. שמן זה נוצר מפסולת זיתים, והוא אמור לשמש כחומר גלם למוצרים בתעשיית הקוסמטיקה, הבישום והמאור.

תוצאות בדיקת המעבדה
כנהוג בתוכנית תחקירים רצינית, אספו תחקירני כלבוטק בקבוקים המתהדרים בשם כתית וכתית מעולה, ושלחו אותם למעבדה בינלאומית מובילה. המעבדה, שמתמחה בבדיקת איכותו של שמן זית, נחשבת לטובה בעולם. חשוב לציין שהבקבוקים נרכשו ברשתות שיווק מובילות, והיו כולם מהודרים ומושכים את העין.
תוצאות הבדיקה לא היו מעודדות. מרבית הבקבוקים הכילו אחוז גבוה בהרבה מן המותר בתקנים של החומרים ואקסים (שעווה צמחית) וסטרולים (מולקולות פרי הזית). חומרים אלה, כאשר הם נמצאים בריכוז גבוה, מצביעים על שמן זית שאינו איכותי, אבל גרוע מכך. לדעתם של המומחים, חלק מהשמנים שנמכרים בתור שמני זית מעולים הם למעשה אסורים למאכל אדם ומהווים סכנה לציבור, משום שמקורם הוא בשמני גפת.

איך נזהרים מזיופים
תעשיית הזיופים בענף שמן הזית היא לא פחות ממכת מדינה. מחירו הגבוה של שמן הזית, והיכולת של היצרנים להעלים ולטשטש טעמים רעים באמצעות תהליכים כימיים, מקשים על הצרכן הפשוט להבחין בין שמן איכותי לבין שמן מזויף. גם אוזלת היד שמגלים הרשויות החוק ומשרד הבריאות ביחס לאיתור שמנים מזויפים והסרתם מן המדפים, איננה מיטיבה על הצרכן.
הבשורה הטובה היא שיש מה לעשות. ניתן להבדיל בין שמן זית ראוי ואיכותי לבין תחליפים וזיופים באמצעות תו איכות שמופיע על חלק משמני הזית. התו, שמכונה גם תווית האיכות לשמן זית ישראלי, איננו מוענק לכל אחד. בכדי לקבל אותו, יש צורך לעמוד בכללים ברורים ובבדיקות איכות תקופתיות. לא מעט יצרנים ישראלים הם לא פחות מגאווה מקומית, ויותר מ-100 מגדלי זיתים ויצרני שמן ביקשו וזכו לקבל את תווית האיכות היוקרתית. אחרי הכל, מסתבר שלא כל היצרנים והמשווקים הם נוכלים ורמאים.