חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

צריכת שמן זית איכותי תורמת להפחתת רמות לחץ הדם

מאמר מאת מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית M.Sc. יועצת מדעית לענף הזית במועצת הצמחים, בנושא השפעותיו החיוביות של שמן זית על הפחתת לחץ הדם.

מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית M.Sc. יועצת מדעית לענף הזית במועצת הצמחים

בשנים האחרונות מתפרסמות יותר ויותר עדויות לכך שצריכת שמן זית איכותי תורמת להפחתת רמות לחץ הדם.  נמצא כי מבין השמנים הצמחיים הנפוצים, כולל שמנים מזוככים העשירים בחומצות שומן חד-בלתי-רוויות – אך אינם מכילים פוליפנולים, שמן זית איכותי, העשיר בפוליפנולים הוא המומלץ ביותר להפחתת רמות לחץ הדם.

במחקר התערבות שפורסם לאחרונה1 ניתנו ל-24 נשים בעלות רמות לחץ דם גבוהות, תזונה הכוללת 60 מ”ל שמן זית העשיר בפוליפנולים (30 מ”ג פוליפנולים ליום)  למשך חודשיים, ולאחר תקופת הפוגה של ארבעה שבועות תזונה הכוללת שמן זית מזוכך ללא פוליפנולים. בהשוואה לרמות לחץ הדם שנמדדו בתחילת המחקר רק שמן הזית עתיר הפוליפנולים הביא לירידה של 7.9 מ”מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי ושל 6.65 מ”מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי. כן נמצא שיפור משמעותי במדדים הקשורים בתפקוד האנדותל: כגון LDL מחומצן, CRP ועוד. הפחתה משמעותית ברמות לחץ הדם נמצאה גם במחקר שבדק את השפעות צריכת שמן זית, לעומת שמן חמניות מזוכך העשיר בחומצה אולאית, אך לא בפוליפנולים2.

שמן זית איכותיבמחקר התערבות נוסף3 ניתנה ל-160 גברים בריאים מ-3 אזורים גיאוגרפיים שונים באירופה: פינלנד ודנמרק; גרמניה; ואיטליה וספרד (ארצות ים תיכוניות) תוספת מתונה של שמן זית – 25 מ”ל שמן זית ליום. כל הנבדקים קיבלו תוספת של 3 סוגי שמן זית זהים, בעלי תכולה נמוכה, בינונית וגבוהה של פוליפנולים. כל שמן ניתן למשך תקופה של שלשה שבועות עם תקופות הפוגה של שבועיים. החוקרים מדווחים במחקרם על ההבדל בין רמות לחץ הדם שנמדדו בתחילת המחקר וכן לאחר 9 שבועות ההתערבות. בגברים מפינלנד, דנמרק וגרמניה, שצריכת שמן הזית הבסיסית שלהם הייתה נמוכה לעומת גברים מארצות הים-תיכוניות, רמות החומצה האולאית בפלסמה עלו באופן משמעותי, ורמות לחץ הדם הסיסטולי פחתו ביותר מ-4 מ”מ כספית.

מחקרים אלה מצטרפים למחקרים נוספים בתחום הפחתת רמות לחץ הדם, שמצאו עדיפות לשמנים העשירים בחומצות שומן חד-בלתי-רוויות כגון שמן זית, על-פני שמנים רוויים4 או רב-בלתי-רוויים5.  באחד המחקרים נבדקה השפעתה של צריכת שמן זית כתית מעולה לעומת שמן חמניות,  על 23 נבדקים בעלי-יתר-לחץ-דם. לאחר שישה חודשי התערבות נמצא כי לא רק שרמות לחץ הדם פחתו באופן משמעותי בקבוצה שצרכה שמן זית כתית מעולה, אלא שאף הצורך בטיפול תרופתי פחת ב-548%.

תזונה ים תיכונית העשירה בשמן זית ורמות לחץ הדם

במחקר המהווה חלק ממחקר ה-PREDIMED נבדקו השפעותיה של תזונה ים-תיכונית על רמות לחץ הדם למשך 3 חודשים6. במחקר השתתפו כ-800 נבדקים בגילאי 80-55, הנמצאים בסיכון למחלות לב וכלי דם והם חולקו ל-3 קבוצות. קבוצת אחת קיבלה הנחיות לצריכת תזונה דלת שומן, ושתי הקבוצות האחרות קיבלו הנחיות לצריכת תזונה ים-תיכונית: האחת קיבלה 1 ליטר שמן זית כתית מעולה לשימוש ביתי לשבוע, והשנייה קיבלה 30 גר’ אגוזים ליום. הנבדקים לא הונחו להפחית ממשקלם או להגביר את רמת הפעילות הגופנית שהם מבצעים.

לאחר 3 חודשים פחתו רמות לחץ הדם הסיסטולי בקבוצות התזונה הים-תיכונית לעומת קבוצת התזונה דלת השומן – ב-5.9 מ”מ כספית בקבוצת שמן הזית וב-7.1 מ”מ כספית בקבוצת האגוזים. כן נמצאה ירידה ברמות הגלוקוז בדם ושיפור בפרופיל השומנים בדם. בקבוצת שמן הזית נמצאה גם הפחתה ברמות סמן הדלקת CRP.

לאחרונה התפרסמו תוצאות נוספות ממחקר ה-PREDIMED שבדק את השפעות התזונה הים-תיכונית על רמות לחץ הדם לטווח הארוך יותר7. מחקר זה שנערך במתכונת דומה למחקר המתואר לעיל, עקב במהלך 4 שנים אחר 8000 גברים ונשים בגילאי 80-55 הנמצאים בסיכון למחלות לב וכלי דם. הנבדקים חולקו לקבוצת ביקורת, שקיבלה הנחיות לצריכת תזונה דלת שומן הדומה לתזונת DASH, ושתי הקבוצות האחרות קיבלו הנחיות לצריכת תזונה ים-תיכונית הכוללת שמן זית כתית מעולה או אגוזים. רמות לחץ הדם נמדדו בתחילת המחקר וכן אחת לשנה במשך 4 שנים.

לאחר 4 שנים נצפתה בקבוצות התזונה הים תיכונית הפחתה משמעותית בלחץ הדם הדיאסטולי לעומת קבוצת הביקורת, שגם היא תרמה להפחתת רמות לחץ הדם. לחץ הדם פחת ב-1.53 מ”מ כספית בקבוצת התזונה הים-תיכונית שקיבלה שמן זית כתית מעולה וב-0.65 מ”מ כספית בקבוצת התזונה הים-תיכונית שקיבלה אגוזים.

מהם המנגנונים בהם תורם שמן הזית להפחתת רמות לחץ הדם?

המנגנונים המשוערים בהם תורם שמן הזית להפחתת רמות לחץ הדם קשורים הן בתכולת החומצה האולאית והן בתכולת הרכיבים הבריאותיים בשמן הזית, כדוגמת הפוליפנולים. לדוגמה, חוקרים משערים שצריכת שמן זית מעלה את רמות החומצה האולאית בממברנות התאים, משנה דפוסי העברת אותות בממברנות (לדוגמה משפיעה על חלבוני-G) וכך תורמת להפחתה ברמות לחץ הדם. כמו כן הפוליפנולים הנמצאים בשמן הזית תורמים לשיפור תפקוד האנדותל. משערים שהם משפרים את הזמינות של חנקן חמצני (Nitric Oxide) המשפיע על הרחבת כלי הדם וכך תורמים להפחתת רמות לחץ הדם.

References

1.    Moreno-Luna R, Muñoz-Hernandez R, Miranda ML et al. Olive oil polyphenols decrease blood pressure and improve endothelial function in young women with mild hypertension. Am J Hypertens. 2012;25:1299-304.

2.    Ruíz-Gutiérrez V, Muriana FJ, Guerrero A et al. Plasma lipids, erythrocyte membrane lipids and blood pressure of hypertensive women after ingestion of dietary oleic acid from two different sources. J Hypertens 1996;14:1483-90.

3.    Bondia-Pons I, Schröder H, Covas MI et al. Moderate consumption of olive oil by healthy European men reduces systolic blood pressure in non-Mediterranean participants. J Nutr 2007;137:84-7.

4.    Rasmussen BM, Vessby B, Uusitupa M et al. Effects of dietary saturated, monounsaturated, and n-3 fatty acids on blood pressure in healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2006;83:221-6.

5.    Ferrara LA, Raimondi AS, d’Episcopo L et el. Olive oil and reduced need for antihypertensive medications. Arch Intern Med 2000;160:837-42.

6.    Estruch R, Martínez-González MA, Corella D et al. Effects of a Mediterranean-style diet on cardiovascular risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med 2006;145:1-11.

7.    Toledo E, Hu FB, Estruch R, Buil-Cosiales P et al. Effect of the Mediterranean diet on blood pressure in the PREDIMED trial: results from a randomized controlled trial. BMC Med 2013;11:207.