הידעת? חלק שלישי- מהילה של שמן זית
- מהילת שמן זית כוללת ערבוב מוצרי שמן הזית עם שמן זית בעל איכות ירודה יותר או עם מוצרים שאינם כלל שמן זית (למשל שמנים צמחיים).
שמן הזית מועד למהילה בעיקר בגלל הסיבות הבאות:
- ערכו הגבוה של שמן הזית לעומת שמנים צמחיים (ערך טיפוסי פי 3 יותר).
- רגולציה ממשלתית מעטה או חסרה לגמרי בקשר להצמדות לסטנדרטים או לדרישות תיוג.
- רגולציה ממשלתית מעטה או חסרה לגמרי בקשר להצמדות לסטנדרטים או לדרישות תיוג. מהילת שמן זית היא תופעה כלל עולמית ששורשיה הם באזור המוצא, הים התיכון. באפריל 2008, החרימה משטרת איטליה שבעה מפעלי עיבוד שמן זית ואסרה 40 איש בתשעה מחוזות בצפון ודרום איטליה בשל הוספת כלורופיל לשמן חמניות וסויה ומכירתם כשמן זית כתית מעולה, באיטליה ובחו"ל.
- נושא המהילה נחשף לאחרונה בעיתונות הבינלאומית. במאמרו של טום מולר מגיליון הניו יורקר ב-13 לאוגוסט, 2007, אומר מולר שהספקים האיטלקים העיקריים מוהלים בקביעות את שמן הזית ורק 40% משמן הזית הנמכר כ"כתית מעולה" עומדים באמת במפרט זה. מר מולר מציין שבשנים 1997 ו-1998 שמן זית היה המוצר החקלאי המזויף ביותר באיחוד האירופי.
- זיוף שמן זית בדרך כלל אינו מושך את תשומת ליבן של הרשויות מכיוון שזה אינו נחשב ליותר חמור מאשר מכירה של מוצר נחות יותר, אך בטוח, כשמן זית מעולה; אך לכך אין כל ערובות. קרוב ל-700 איש מתו, כך מאמינים, כתוצאה של צריכת שמן לפתית (קנולה) שנמהל באנילין המיועד לשימוש כחומר סיכה תעשייתי, אך נמכר בספרד בשנת 1981 כשמן זית.
- בפגישה השנתית של האגודה האמריקאית של כימאי שמנים שהתקיימה בשנת 2008 בסיאטל, ציינה אנג'לה שרידן מהסוכנות הקנדית לפיקוח על מזון כי כ-25% בממוצע של שמן זית שנבדק בקנדה היה מהול. נתון זה גדל לעד ל-43% מהדגימות בשנים מסויימות. חשוב להדגיש, כי הסוכנות הקנדית לפיקוח על מזון לא כללה חלק מהבדיקות, במיוחד הערכה אורגנולפטית, שהיו יכולים להגדיל אפילו עוד יותר את מספר הדגימות שנכשלו.
- מניתוח שנערך לאחרונה על ידי שירותי המעבדה Modern Olives באוסטרליה לדגימות מסחריות של שמן זית שנבחרו באופן אקראי מארה"ב וסין עולה כי שיעור השמנים שאינם נאמנים לתווית שלהם יכול להיות אפילו גבוה יותר במדינות אלו.