משולחנו של מנהל הענף מרץ 21
יצרני שמן זית יקרים
עם בוא האביב – מזג אויר המתעתע היציאה מהקורונה והזמנות שמן זית רבות לחג ( )
כמה עדכונים על הנעשה ועל הצפוי אצלנו בענף הזית:
שינוי ייעוד חוות חנניה לחוות הדגמה לממשקי גידול בעל
התחלנו בהסבת החלקות הצפופות בחווה לתצורת בעל והכוונה להקים כמה תצפיות אשר יאפשרו להתרשם ללא מילים מגידול זית סורי עם / בלי השקיה, מחלקת הקורינוייקי בצפיפויות שונות של העצים, ועוד. נערך בחווה סיור מדריכים בנושא וכן הצגנו את הנושא ביום צוות זית
יום צוות זית שני התקיים בחווה (הבא יהיה דרומה יותר..)
מדובר בפורום מכובד ברשות מדריך הזיתים הארצי – יונס מור'ירה, של מדריכים, חוקרים ומגדלים הנפגשים 2-3 בשנה לדיון מעמיק בנושאים מקצועיים שונים.
נשמעו הרצאות מרתקות מפי פרופ' אלון סמך בנושא השפעת הטמפרטורה על התמיינות ופריחה – הרצאה מרתקת אשר לימדה אותנו על החלבון FT המעודד התמיינות לפריחה, והכוח הנגדי המדכא התמיינות. באופן ציורי הראה אלון כיצד "ברז שעות הקור" ממנו נוצר ה- FT דולף ומאבד חלק ניכר מהקור החשוב, לטמפרטורות החמות המבטלות אותו.
הרצאה נוספת ניתנה על ידי ד"ר דדי עזרא אשר אומנם הזהיר אותנו כי "זה הולך להיות כבד" אבל האיר היטב את העולם הסבוך של פטריות ופתוגנים ואת דרכי ההתמודדות המרתקות של העצים כנגדם. יש לעצים דרך מיוחדת ליצר השראת עמידות וככל שנבין אותה על פקעת הסתעפויותיה – כך אולי נדע טוב יותר לסייע לעצים להתמודד עם הקסיללה, עין הטווס ושאר המחלות המאיימות עלינו.
אחריהם הציג ראובן בירגר – "זקן המדריכים" מצגת מרחיבת דעת על זבוב הזית – עדין בעיה מספר אחת של גידול הזית ברוב חלקי העולם. ביולוגיה, פנולוגיה, תפוצה וכמובן דרכי ההתמודדות . סיכם את היום לפני שהתפננו לסעודת חקלאים בנוסח דרוזי מקומי – החוקר ד"ר מיקי בן יוסף, אשר תיאר את תוכניות המחקר הקרובות לשנה הנוכחית ואת הממצאים המטרידים על עמידות מסוימת של זבוב הזית לרוגור הותיק…
D.O.P לזיתי הבעל העתיקים בגליל – מחלום למעשה:
הרעיון המעניין הזה צובר תאוצה! – לתת את הערך הראוי לתוצרת שמן הזית המגיעה מהעצים העתיקים המיוחדים בגליל המטופלים באהבה ובמסירות ללא חשבון על ידי משפחות חקלאיים מדור לדור.
להוכחת ההיתכנות קבענו אירוע טעימת שמן זית אשר יתרחש בחוות חנניה ע"י פאנל צפון ב21/04/21 אליו מוזמנים יצרני שמן זית ממטעי הבעל בגליל המעוניינים להצטרף למיזם.
השמנים הטובים בטעימה זו יוגשו למקצה מיוחד של שמני זית בעל בטרה אוליבו וטוב שביניהם יזכה בפרס מיוחד.
בודקים גם את האפשרות להציג את השמנים הישראליים הטובים ובכלל זה את שמני הבעל בתערוכת אקספואוליבה החשובה בספרד בספטמבר השנה.
כרגע פועלים להקמת כנס ייסוד להשקת תהליך הבידול האיזורי וכן לכינוס פורום מקצועי מייעץ לפרוייקט על מנת להגדיר את הפרוטוקול הנדרש. פרטים בהמשך.

הפעלת הפאנלים לטעימה
עם היציאה לחירות מעבדות הקורונה אננו מרכזים מאמץ לסיים את טעימת כל שמנים שטרם נטעמו באירוע אחד המשותף לכל חברי הפאנלים ב12/04/21 בפקולטה לחקלאות ברחובות. האירוע מאורגן בקפדנות על ידי יועץ האיכות של הענף – יצחק ציפורי, על מנת להבטיח טעימה מקצועית ועל פי כל הכללים . כושי (יצחק ציפורי) ינחה את הטעימה ויעביר לטועמים כמה דגשים כפי שהועברו בסדנת הרמוניזציה לכלל הפאנלים בעולם!!!! אשר התקיימה לפני כמה חודשים על יד ארגון הזית העולמי. הטועמים המעוניינים להשתתף מוזמנים לפנות בהקדם ללירון בן דיין (lirondb@savion.huji.ac.il) על מנת להבטיח את מקומם ולהסדיר אישורי כניסה להם ולרכב.
חג פסח שמח ומשחרר לכולם וחג שמח גם לקראת הרמדאן המתקרב לחברינו .
שלכם , אורי יוגב